Harjoitellaan tiedonhakua - tiedon luotettavuuden arviointi

Tiedonhaun harjoittelu onnistuu hyvin pala kerrallaan. Alkuopetuksessa haetaan tietoa valmiiden, suorien linkkien avulla esimerkiksi väritystehtäviin, ja pikkuhiljaa tehtäviä voi lähteä muokkaamaan. Tietoa voidaan hakea samasta aiheesta eri lähteistä opettajan jakamien linkkien avulla, ja samalla voidaan valita lähteiksi sekä tekstiä, kuvaa että videoita. 

Kun oppilaat lähtevät hakemaan tietoa itsenäisesti, on tarpeen tiedonhaun lisäksi harjoitella myös tiedon luotettavuuden arviointia. Tällaisissa tehtävissä harjoitellaan samanaikaisesti opittavan aiheen ja tavoitteiden lisäksi monipuolisesti myös monilukutaidon ja digitaalisen osaamisen taitoja. 

Harjoitellaan tiedonhakua ja tiedon luotettavuuden arviointia

- Ennen opiskeltavaan aiheeseen liittyvää tiedonhakua voidaan yhdessä miettiä hakusanoja, joilla tietoa voidaan lähteä etsimään. 



- Selaimessa kannattaa harjoitella avaamaan hakutulos omalle välilehdelleen - näin on helppo palata takaisin hakutuloksiin.


1. Silmäile verkkosivun teksti läpi

Sivustolla olevan tekstin tulisi olla sellaista, että lukija ymmärtää sitä. Jos sivuston teksti on ymmärrettävää ja se vaikuttaa liittyvän aiheeseen, kannattaa sivuston tutkimista jatkaa. 


2. Lue teksti läpi tarkemmin

Jos lukiessasi sivun tekstiä huomaat, että sivulta löytyy etsimääsi tietoa, on aika tutkia sivua hieman tarkemmin.


3. Selvitä, mihin tarkoitukseen sivu on tehty

On tärkeää pohtia, mitä tarkoitusta varten sivu on alunperin tehty. Onko sen tarkoitus opettaa tai välittää tietoa vai onko kyseessä esimerkiksi mainos tai mielipidekirjoitus?


4. Millaista tietoa löydät sivusta

Sivulta tulisi löytyä tietoa tekstin kirjoittajasta ja myös siitä milloin teksti on julkaistu. 


Jos sivu vaikuttaa tarkemman tarkastelun jälkeen luotettavalta, on aika palata alkuperäisten hakutulosten joukkoon. On hyvä etsiä myös toinen lähde, ja vertailla sivuilla olevaa tietoa. 


Lisää digivinkkejä tiedonhaun harjoitteluun:

Tiedonhakua harjoittelemaan - iPadilla tai ilman

Viikingit - yhteistoiminnallinen tehtävä

Yhteistoiminnallinen tehtävä Teamsissa

Muista digivinkit myös meidän instagramissa @toigoedu!

Kommentit