Tekoäly opettajan suunnittelutyön tukena - konkreettinen tehtävävinkki


Edellinen blogipostaus digitalisoitu pötkökirjoitustehtävä kaipasi korjattavia virkkeitä. Tämän tehtävän halusin ajan säästämiseksi antaa tekoälypalvelun tehtäväksi. Tehtävänantoa varten muotoilin kehotteen, jossa pyysin saada kolmosille sopivia virkkeitä sanelutehtävää varten. 

Tekoälypalvelua testaillessa voi aina tarkentaa kehotetta, joten kannattaa kokeilla rohkeasti! Voi vaikka aloittaa ihan konkreettisesta tehtävästä, kuten tämä esimerkki. Kehotteiden muotoilussa testailemalla oppii ja kehittyy itsekin, mutta myös valmiita kehotteita löytyy.

Kuluttajille suunnattuja tekoälypalveluia on tällä hetkellä tarjolla jo runsaasti, mutta suuri osa niistä ei välttämättä sovellu opetuksessa oppilaiden kanssa käytettäväksi. Kannattaa kuitenkin kokeilla palveluita esimerkiksi osana oman työn suunnittelua ja valmistelua. Tässä ideassa on hyödynnetty omilla, henkilökohtaisilla sähköpostitunnuksilla kirjautuen ChatGPT-palvelua. Kannattaa tarkistaa tekoälysovelluksia käytettäessä mitä oma kunta ja opetuksen järjestäjä on niihin liittyen ohjeistanut.

Tekoälypalvelun tuottama vastaus kannattaa tarkistaa sekä oikeinkirjoituksen osalta, mutta myös vastausten oikeellisuus - tiedon luotettavuuden arvioinnin merkitys korostuu. Saamasi vastaus on myös hyvä ajatella ensimmäisenä versiona, jota itse kannattaa ja tuleekin muokata tarpeeseen sopivaksi.

Alla käymäni keskustelu, ChatGPT:n vastaukset kursivoituna.

Kirjoitatko minulle kuusi kolmasluokkalaiselle sopivaa virkettä sanelutehtävää varten. Virkkeissä tulisi olla selkeä päälause ja sivulause. Aiheena on ympäristöopin aihealue Suomi. Jokaisesta virkkeestä tarvitsen kaksi eri versiota. Ensimmäinen versio on mallivirke. Toinen versio on sama virke ilman isoja alkukirjaimia, sanavälejä ja lopetusmerkkejä.

Mallivirke: Suomessa on neljä vuodenaikaa, ja talvella on usein lunta maassa. Toisen version: suomessaonneljävuodenaikaa,jatalvellasonuseinluntamaassa Mallivirke: Järviä ja metsiä on paljon Suomessa, ja ne ovat tärkeitä luonnolle. Toisen version: järviäjametsiäonpaljonsuomessa,janeneovättärkeitäluonnolle Mallivirke: Suomessa asuu monia eläimiä, kuten karhuja, hirviä ja oravia. Toisen version: suomessaasuumoniaeläimiä,kutenkarhuja,hirviäjaoravia Mallivirke: Pääkaupunkimme on Helsinki, joka sijaitsee eteläisessä Suomessa. Toisen version: pääkaupunkimmeonhelsinki,jokasijaitseeeteläisessäsuomessa Mallivirke: Suomessa puhutaan suomea, ja se on Suomen virallinen kieli. Toisen version: suomessapuhutansuomea,jasesuomenvirallinenkieli Mallivirke: Suomalaiset juhlivat itsenäisyyspäivää joka vuosi 6. joulukuuta. Toisen version: suomalaisetjuhlivatitsenäisyyspäivääjokavuosi6.joulukuuta

En ole näihin mallivirkkeisiin täysin tyytyväinen, joten pyysin saada virkkeistä helpommat versiot.

Tee virkkeistä helpommat versiot, pelkästään päälauseet. Kirjoita kuusi oppilasversiota.

Oppilasversiot: Suomessa on neljä vuodenaikaa. Suomessa on paljon järviä ja metsiä. Suomessa asuu paljon eläimiä. Pääkaupunki on Helsinki. Suomessa puhutaan suomea. Suomalaiset juhlivat itsenäisyyspäivää joka vuosi.


Nämä virkkeet sopivat jo hyvin pötkökirjoitustehtävää varten.

Kirjoita oppilasversiot ilman isoja alkukirjaimia, lopetusmerkkejä ja sanavälejä.

suomessaonnelyvudenaikaa
suomessaonpaljonjärviäjametsiä
suomessaasuupaloneläimiä
pääkaupunkionhelsinki
suomessapuhutaansuomea
suomalaisetjuhlivatitsenäisyyspäivääjokavuosi

Aikaa siihen, että sain nämä valmiit virkkeet ja oppilaanversiot, meni juuri sen verran, kuin minulla meni aikaa muotoilla kehote. Pötkäkirjoitukdissa on vielä virheitä, ja haluan muokata virkkeiden sisältöä, mutta nyt sain pohjan tehtävälle nopeasti. Mallivirkkeet voisi korjausten jälkeen helposti kopioida nyt oppilaille jaettavaan tehtävään, johon myös tehtäväohjeen voisi pyytää tekoälypalvelulta.

Mallivirkkeet tuotettu ChatGPT-palvelussa.

Kommentit