Pötkökirjoitus - kirjoitustehtävien klassikon digiversio


Pötkökirjoitus on oikeinkirjoitustehtävien klassikko, joka toimii hyvin myös digiversiona. Samalla kun harjoitellaan isojen alkukirjaimien, sanavälien ja lopetusmerkkien käyttöä, myös oppilaan digitaalinen osaaminen käytännön taitojen osalta kehittyy. 

Tehtävän valmistelu

Tehtävätyyppi sopii eri-ikäisille oppijoille, ja opettaja voi tehdä samasta tehtävästä eritasoisia tehtäviä eri oppilaille. Valmiit tehtävät voi oppilaille jakaa esimerkiksi Teamsin Tehtävät -toiminnon kautta, jolloin palautetut tiedostot on helppo tarkistaa ja lähettää takaisin oppilaille palautteen kera. Luo valmiiksi tehtäväpohja oppilaille esimerkiksi Teamsin Tehtäviin. Nimeä tehtävä, kirjoita yleinen ohje, ja lisää Word-tiedosto, jonka kopiota jokainen oppilas pääsee muokkaamaan. 


Tehtävän kulku

1. Tehtävän aloittaminen

Kerro oppilaille, mitä tehtävässä ollaan tekemässä ja millä sovelluksella. Kerro myös, mistä tehtävä löytyy ja milloin ja miten se tulee palauttaa. Palauttakaa mieleen myös sormien paikka näppäimistöllä.

2. Tekstin lukeminen

Ohjeista oppilaat avaaman oma tehtävänsä, ja lukemaan ensin itse sekä ohjeen, että virkkeet.

3. Oppilaat tekevät tekstiin korjaukset

Ohjeen mukaisesti oppilaat korjaavat tekstiin isot alkukirjaimet, puuttuvat sanavälit ja väli- sekä lopetusmerkit. 

Vinkki: Samalla tehtävässä voi pyytää heitä lopuksi muokkaamaan esimerkiksi fontin ja kirjasinkoon tiettyyn muotoon.

4. Tehtävän palautus

Oppilaat palauttavat tehtävän sovitulla tavalla.


Pötkökirjoituksia voi tehdä osana muita tehtäviä esimerkiksi yhden jakson aikana. Tunnilla voidaan esimerkiksi ensin harjoitella näppäintaitoja ohjatusti ja sen jälkeen siirtyä tekemään pötkökirjoitustehtävä ja lopuksi vastata vaikka Reflect-toiminnon avulla tehtyyn itsearviointikysymykseen Teamsissa. Tehtäviä kannattaakin tehdä valmiiksi samaan pohjaan muutamasta eri tekstistä odottamaan käyttöä. 


Kaipaatko lisäideoita kirjoitustehtäviin? Lue ainakin nämä postaukset:

Tehdään sanelu diginä - erilaiset sanelutehtävät opetuksessa

Tekstinkäsittelyn harjoittelua runobotin kanssa

Kommentit