Plickers - hauska ja kätevä tapa testata taitoja tai kartoittaa mielipiteitä!

Plickers on kätevä työväline, jolla opettaja saa helposti ja nopeasti kerättyä sähköisessä muodossa oppilailta vastauksia monivalintakysymyksiin ilman, että oppilaat tarvitsevat mitään laitteita. Opettajan ei myöskään tarvitse tarkistaa oppilaiden vastauksia manuaalisesti, vaan Plickers näyttää heti oppilaiden tulokset ja ne ovat myös tulostettavissa kotiin vietävänä versiona. Palvelun käyttämistä varten 

  • opettaja rekisteröityy käyttäjäksi
  • luo ryhmän ja kysymykset
  • tulostaa oppilaille vastauskortit. Samoja kortteja voi käyttää eri ryhmillä ja ne toimivat vaikka useita vuosia, kunhan eivät hajoa. Oppilaat vastaavat kysymykseen korttia näyttämällä, lisätietoa alempana.

Kysymyksiin voi halutessaan liittää kuvia esimerkiksi lajintunnistusta varten. Vastausten lukemiseen opettaja tarvitsee älypuhelimen tai tabletin, johon on asennettu Plickers-sovellus. Tämä sovellus on hyväksi havaittu ja se onkin ollut meillä isompien oppilaiden käytössä jo joitakin vuosia. Nyt testasimme sitä myös ekaluokkalaisten kanssa. Plickers-testin aiheena oli Ihminen-jaksoon liittyen uni ja puhtaus. Käytössä oli nyt ensimmäisellä kerralla vain kaksi vastausvaihtoehtoa: kyllä ja ei. Vaihtoehtoja voisi kuitenkin asettaa jopa neljä. Kahden vastausvaihtoehdon kysely oli juuri sopiva ekaluokkalaisille. Kortit herättivät kiinnostusta ja kyselyyn vastaamisen tekniikan oppi nopeasti. 

Oppilaiden vastauskorteissa on ruutukoodin reunoilla kirjaimet A, B, C ja D. Oppilas vastaa kääntämällä haluamansa kirjaimen ylöspäin ja näyttämällä korttia opettajalle. Opettaja lukee koodin kännykkällään. Melkein koko luokan koodit saa yleensä luettua yhdellä kerralla luokan edestä. Jos jonkun koodi jää lukematta, on kortti yleensä hiukan vinossa tai osin sormen alla piilossa. Kun opettaja huomaa laitteensa näytöltä, että jonkun oppilaan koodi on lukematta, onkin helppo pyytää tarkistamaan että kortti on suorassa ja että sormet eivät ole kuvion päällä.

Reaaliaineiden sisällön kyselemisen lisäksi Plickers on kätevä esimerkiksi erilaisten käsitteiden opettelussa ja luetun- tai kuullunymmärtämisen tehtävissä. Joko Plickers on sinulle tuttu? 

Kommentit