Blue-Bot: helppo ensikosketus ohjelmointiin ja robotiikkaan


Ohjelmointia ja robotteja alkuopetuksessa? No kyllä vain! Ikätasoisesti toki. Ohjelmointiin valmistavaa ajatustapaa ja ongelmanratkaisua voi harjoitella monella tavalla, laitteilla ja ilman. Me kokeilimme ekaluokkalaisten kanssa BlueBotien kanssa työskentelyä. Ympäristöopin ihmistä ja hyvinvointia koskeva jakso on loppumaisillaan ja jakson aikana harjoittelimme muun muassa ihmisen näkyviä kehonosia. BlueBot-tehtävä toimikin kehonosia kertaavana harjoituksena. Olemme myös treenanneet hiljalleen ryhmätyötaitoja ja tämä tehtävä toteutettiin pareittain.

BlueBoteille tarkoitettujen mattojen taskuihin asetettiin kuusi kehonosakorttia, jotka oli numeroitu luvuilla 1 - 6. Mattoja oli käytössä useampi erilainen. Kukin pari sai käyttöönsä BlueBotin ja kaksi noppaa. Tehtävä oli yksinkertaisuudessaan seuraavanlainen:

  1. Heittäkää noppia. Yksi noppaa määrää robotin lähtöpisteen, toinen päätepisteen. Mitkä kehonosat ovat kyseessä?
  2. Ohjelmoikaa robotti kulkemaan lähtöpisteestä päätepisteeseen. 
  3. Toistakaa kohtia 1-2.

Blue-Botien käyttö onnistuu pieniltäkin helposti. Koppakuoriaisen näköinen robotti ohjelmoidaan sen päällä näkyvien nappien avulla. Nuolinäppäimet ovat selkeät ja robotin liikkumislogiikka on helppo ymmärtää. BlueBotit liikkuvat tasaisella alustalla yhdellä eteen- tai taakse-käskyllä 10 cm määrättyyn suuntaan. Juuri näille roboteille tarkoitetuilla alustoilla tämä tarkoittaa sitä, että BlueBot liikkuu aina yhden ruudun verran eteenpäin. Jos siis robotin on tarkoitus liikkua kolme ruutua eteenpäin, painetaan eteenpäin-käskyä kolme kertaa ennen ohjelman käynnistämistä. Samaan ohjelmaan voi sisällyttää robotin kaikkia eri komentoja. 

BlueBoteille on olemassa valmiita alustoja, joita voi käyttää esimerkiksi tarinan kerronan apuna sekä näitä taskullisia versioita, joiden taskuihin voi laittaa kuvia, tekstejä, matematiikantehtäviä tai mitä mieleen juolahtaakaan. Kantapään kautta opittuna vinkkinä: älä rullaa tai taittele alustoja säilytykseen, sillä BlueBotit eivät ole kovin maastokelpoisia eivätkä välttämättä pääse ryppyjen yli!


Kommentit