Maailman ympäri Google Earth:lla - viisi vinkkiä opettajalle

Miltä kuulostaa nojatuolimatka Grand Canyoniin? Vai haluaisitko kenties viedä oppilaasi tutkimusmatkalle Amazonille? Nämä molemmat ja paljon muuta on mahdollista toteuttaa kotoa tai luokkahuoneesta käsin Google Earth-sivuston tai -sovelluksen avulla. Tästä postauksesta löydät viisi vinkkiä siihen, miten voit käyttää sivustoa osana opetustasi.

Mikä Google Earth on?

Google Earth on karttapalvellu, jossa maapallosta on muodostettu kolmiulotteinen kuva satelliitti- ja ilmakuvia yhdistämällä. Palvelussa on myös varmasti monelle Google Mapsista tuttu Street View-toiminto. Ilmaista palvelua voi käyttää nettiselaimessa tai mobiililaitteille ladattavan sovelluksen avulla. Jos osaat käyttää Google Mapsia, hallitse myös Google Earthin käytön. Erityisesti Street View-toiminto on antoisa, koska sen avulla pääsee näkemään tarkasti kohteen luontoa, rakennuksia ja vaikka nähtävyyksiä. Googlen oman materiaalin lisäksi käyttäjät ovat lisänneet palveluun kohteista ottamiaan valokuvia, joita pääset tarkastelemaan hiiren klikkauksella. 

Sivusto toimii simppelisti: klikkaa vasemmassa reunassa olevaa suurennuslasi-kuvaketta, syötä hakukenttään sen kohteen nimi, jota haluat tarkastella ja zoomaa lähemmäksi näytölläsi. Sen jälkeen valitse näkymän alalaidasta 3D-näkymä tai mahdollisesti Street View (symboli, jossa ihmishahmo) päästäksesi tarkastelemaan kohdetta mahdollisimman tarkasti.


Kartanlukutaito ja keskeinen nimistö

Anna oppilaille lista paikoista, joissa haluat oppilaidesi vierailevan sovelluksen avulla. Tai mikset antaisi heidän suunnitella itse matkaansa aiheeseesi sopivien kriteerien mukaan? Onko aiheena Amerikan keskeinen nimistö? Anna ohjeeksi valita vaikkapa kaupunki Pohjois-Amerikan länsirannikolla, vuoristo Etelä-Amerikassa ja valtio, jonka poikki kulkee pituuspiiri 120°W. 

Maapallon vaihteleva kasvillisuus 

Tutustutteko parhaillaan eri kasvillisuusvyöhykkeisiin? Ohjeista oppilaita vierailemaan eri kasvillisuusvyöhykkeiden maisemissa ja kuvailemaan näkemäänsä. Vierailevatko kaikki samalla kasvillisuusalueella, vai sopisiko tämä yhteistoiminnallisen oppimisen kohteeksi?

Asutuksen tiheys

Asutuksen epätasaista leviämistä maapallolle on kätevä havainnollistaa lähettämällä oppilaat tutustumaan maapallon tihään ja harvaan asutuille alueille Google Earthin avulla. Vieraillessaan kohteissa oppilaat voivat vaikkapa täyttää taulukkoa, johon he merkitsevät vierailullaan huomaamiaan asutuksen tiheyteen vaikuttavia tekijöitä. Voit määrät kohteet itse tai antaa oppilaiden ensin tutkia väestöntiheyskarttaa ja valita kohteet tiheään ja harvaan asutuilta alueilta. Tässä kaksi esimerkkiä tehtävään sopivista taulukoista.


Nähtävyydet - osa kulttuuria ja sen syntyä

Google Earth antaa uuden ulottuvuuden ympäristöopin ja maantiedon opiskelun lisäksi myös kielten  ja historian opiskeluun. Palvelun avulla on hauska matkustaa ympäri maailmaa ja luoda mielekkäitä kielenkäyttötehtäviä matkakohteiden ja nähtävyyksien ympärille. Myös historiallisia kohteita on mahdollisuus päästä tarkastelemaan lähietäisyydeltä.

Inspiraatiota kirjoitelmiin

Olisiko kiva tarjota oppilaille uudenlaista inspiraatiota kirjoitelmien ympäristöiksi? Voisiko seuraava seikkailukertomus sijoittua vaikkapa Havanan vanhan kaupungin kaduille tai Yellowstonen kansallispuistoon? Oppilaat voivat kertomusta suunnitellessaan inspiroitua uudesta ympäristöstä tapahtumapaikkana ja harjoitella samalla tapahtumapaikan kuvailua tekstissään.


Kommentit