Tiedonhaku alkuopetuksessa - liikettä ja linkkejä



Alkuopetuksessa tiedonhaun opettaminen voi tuntua monimutkaiselta, mutta ei hätää - kokosimme tähän muutamia vinkkejä, joiden avulla tiedonhakutehtävät onnistuvat jo pieniltäkin oppilailta!

Alkuopetuksessa, kuten myös muilla vuosiluokilla, tiedonhaun tehtävät kannattaa rakentaa siten, että ensin etsitään perustietoa käsiteltävästä aiheesta. Näin eri tahtiin etenevät oppilaat saavat aikaa keskeisen tiedon etsimiseen itsenäisesti tai opettajan opastuksella. Kannattaa aloittaa selkeistä tehtävistä, joissa selvitetään esimerkiksi sienen väri tai puun nimi lehden perusteella.

Ensimmäiset tiedonhaun tehtävät ovat usein sellaisia, joissa oppilaat hakevat tietoa esimerkiksi eri puolille luokkaa asetelluista tietopisteistä - aluksi ihan ilman laitteita. Toiminnallisuus ja tiedonhaku sopivat todella hyvin yhteen, ja ohjaa hyvin oppilasta työskentelyssä. Kun työtapa on tuttu, olemme lisänneet mukaan pisteen, jossa esimerkiksi kasvin värillinen kuva aukeaa QR-koodin takaa. Täältä voit lukea tarkemmin yhdestä toteutetusta ideasta. 

QR-koodit toimivat myös, jos haluat ohjata oppilaita useamman tietolähteen luo. Tällöin voi käyttää myös muita digitaalisia vaihtoehtoja, joita ollaan vinkattu tässä postauksessa.

Instagramin puolella löydät myös  konkreettisia vinkkejä sisältävän postauksen tiedonhaun harjoitteluun alkuopetuksessa, ota samalla meidän tili seurantaan!

Millaisella tiedonhaun tehtävällä sinä lähtisit harjoittelemaan oppilaidesi kanssa? 

Lisävinkkejä tiedonhaun harjoitteluun: 

Tiedonhaku alkuopetuksessa - liikettä ja linkkejä Instassa

Tiedonhakua harjoittelemaan - iPadilla tai ilman (toigoedu.blogspot.com)

Tiedonhakua ja monilukutaitoa helposti - diginä tietysti! (toigoedu.blogspot.com)

Kommentit