Videoiden kuvaaminen opetuksessa: kolme vinkkiä

Opetussuunnitelmassa nostetaan tavoitteissa esiin oppilaiden taidot luoda ja lukea erityyppisiä tekstejä, muun muassa videokuvaa. Videoiden kuvaaminen voi myös tukea monipuolista arviointia. Tästä postauksesta löydät kolme ideaa, joiden avulla voit helposti sisällyttää videoiden kuvaamista opetukseen. Näistä selviää, vaikka ei olisi digipedagogiikan konkari tai teknisesti kovin kokenut. Rohkeasti kokeilemalla ja oppilaiden kanssa oppimalla pääsee pitkälle! Mistä postauksessa listatuista ideoista haluaisit kuulla lisää? Oletko sinä tehnyt oppilaiden kanssa videoita?

1. Video tutkimuksen tekemisessa

Pienten tutkimusten ajatusprosesseja ja tuloksia on kätevä videoida ja liittää portfolioon. Kokonaisen tutkimuksen kuvaaminen alusta loppuun on ehkä liiankin suuri pala haukattavaksi. Sen sijaan tehtävänä voi olla kuvata esimerkiksi lehtivihreää tutkiessa lehden hierominen paperia vasten ja ilmiön ja siihen liittyvien ajatusten sanoittaminen. Videosta voi myös helposti jättää alkuperäisen äänen pois ja puhua uuden ääniraidan esimerkiksi iMovie-sovelluksen avulla.

2. Video ilmiön tai säännön mallintamisessa

Videon avulla voi näppärästi näyttää, että on sisäistänyt esimerkiksi jonkin matemaattisen tai luonnontieteellisen mallin. Esimerkiksi maapallon, auringon ja kuun liikkeitä avaruudessa voi mallintaa pallojen tai muovailuvahasta muovailtujen kappaleiden avulla. Alkuopetuksen matematiikassa kymmenylitystä yhteen- ja vähennyslaskuilla voi kuvata kymmenjärjestelmävälineitä käyttäen. Isommat voisivat havainnollistaa vaikka jakolaskua. Myös matikkatarinoita voisi kuvata ja vaikka jopa jakaa luokkakavereille ratkaistavaksi.

3. Video monialaisessa projektissa

Miltä kuulostaisi vlog-merkintä muinaisesta Roomasta? Entä uutislähetys viikinkien löytöretkeltä? Videon suunnittelun ja tekemisen avulla on hauska ja helppoa harjoitella historiallista empatiaa. Jos käytössä on green screen -sovellus, on lisäksi mahdollista luoda videosta vaikuttavan näköinen pienellä vaivalla. 

Kommentit