Ryhmäytymisjakso lukuvuoden alkuun - viisi vinkkiä opelle
Viime kerralla, kun opetimme kolmasluokkalaisia, minun tuttuun ryhmääni tuli kuusi uutta oppilasta. Osa oppilaista oli keskenään tuttuja, osa muutti paikkakunnalle kauempaa. Ryhmäytymisen suunnittelussa piti siis ottaa huomioon monta muuttujaa, ja lopulta muotoutui ajatus aloittaa kolmasluokka omalla ryhmäytymisjaksolla, joka kesti muutaman viikon ajan. Tässä muutama vinkki, jos ajattelet, että omassakin ryhmässä tämä voisi toimia:
Ryhmäytymisjakso lukuvuoden alkuun - viisi vinkkiä opelle
1. Mieti luokan istumajärjestys
Voisivatko oppilaat istua pareittain tai pienissä ryhmissä? Tällöin pienten yhteisten tehtävien tekeminen onnistuu monella tunnilla, ja luokan oppilaat voivat tutustua tehtävien teon ohessa luokkakavereihin.
2. Valitse yhteinen teema jaksolle
Meillä teemana oli oman kyläyhteisön suunnittelu, joskus aiheena on ollut vaikka hyvä luokkakaveruus. Aihe näkyi eri oppiaineiden tunnilla.
3. Mieti aiheeseen sopiva yhteinen projekti
Oppilaat rakensivat omat kylänsä erilaisista kierrätysmateriaaleista, ja suunnittelivat projektin ja sen toteutuksen omissa ryhmissään. Lopuksi he yhdessä kirjoittivat työstään lyhyesti kuvauksen, joita voitiin yhdessä lukea. Samalla tuli ohjatusti vähän vapaampaa keskustelua uusien luokkakavereiden kanssa.
4. Muilla oppitunneilla tehtiin paljon yhdessä ja perinteisiä ryhmäytymisleikkejä ja -tehtäviä ulkona ja liikuntatunneilla. Toimii!
5. Jakson aikana toteutimme myös suunnistuksen koulun rakennuksissa ja piha-alueella. Jokainen vihje johdatti seuraavaan paikkaan, ja lopulta oppilaat palasivat ryhmässä luokkaan, jossa odotti yhteinen yllätys.
Digivinkki
- yhteisen projektityön esittelyt voi kuvata tai videoida
koulusuunnistuksen rastit voivat olla QR-koodien takana.
Kaipaatko lisävinkkejä lukuvuoden alkuun? Niitä voit löytää tästä postauksesta.
Ryhmäytyminen
Kommentit
Lähetä kommentti