Muista nämä lukuvuoden alussa!

Elokuu - uuden alku ja toivoa täynnä vai lomanjälkeisen stressin paikka? Uuden kouluvuoden käynnistäminen mahdollisesti jopa uuden tai uusien ryhmien kanssa voi olla samaan aikaan ihanaa ja kuormittavaa. Nappaa tästä talteen vinkit, joiden avulla polkaiset alkavan lukukauden kevyemmin käyntiin!

Suunnittele!

Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kun suunnittelet oman opetuksesi suuret linjat hyvissä ajoin syksyn alkaessa tai jopa edellisenä keväänä ennen loman alkua, on loppuvuoden suunnittelutyö huomattavasti kevyempää. Olemme käytännössä huomanneet toimivaksi seuraavan menetelmän, josta on tulossa oma postauksensa lähiaikoina. Tiivistetysi:

Tee kunkin oppiaineen opetussuunnitelmasta taulukko, josta näkyvät tulevan vuoden sisällöt, tavoitteet ja kokonaisuudet. Tee taulukkoon myös sarake, johon merkitset miten kyseisen asian voisi opetuksessa toteuttaa ja toinen, johon merkitset miten aihe arvioidaan. Sopiiko aihe yhteen jonkin muun oppiaineen sisältöjen ja tavoitteiden kanssa? Jos vastaat kyllä, tämä risteyskohta on oiva kohta suunnitella monialaisesti! 

Muistathan suunnittelussa olla myös armollinen itsellesi. Suunnitelmia voi hioa loputtomiin täydellisyyttä tavoitellen, mutta sinulla on mahdollisuus määritellä milloin suunnitelmasi on riittävän hyvä. Ja riittävän hyvä riittää. 


Ryhmäytä! 

Oli ryhmäsi sitten ennestään tuttu tai ihan uusi, on syksy hyvä aloittaa oppilaita ryhmäyttävillä tehtävillä. Näin luot luokkahenkeä ja pohjaa yhdessä tekemiselle tulevia koulupäiviä ajatellen. Mikä olisikaan sen tärkeämpää, kuin että oppilaat tuntevat olonsa koulussa turvalliseksi ja kokevat kuuluvansa osaksi ryhmää!


Hengitä!

Opettajan työpäivästä ei aina ole helppo löytää paussin paikkoja. Yritä etsiä jokaisesta päivästä jo etukäteen väli, jossa ehdit hengähtää. Pidä kiinni tauostasi! Jokaisella välitunnilla ei ole pakko painaa tukka putkella asioita hoitamassa. Vai olisiko sinulla mahdollisuus istua hetkeksi juomaan kupillinen kahvia tai teetä oppituntien päätyttyä ennen suunnittelutyön aloittamista? Kyllä, on pakollisia, hoidettavia asioita. Toisaalta, jo muutaman minuutin tauko saattaa auttaa sinua jaksamaan paremmin loppupäivän, jolloin myös työskentelet tehokkaammiin kuin rättiväsyyneenä ilman taukoa. Tauolla ehtii mahdollisesti myös vaihtaa työkavereiden kanssa muutaman sanan, työhön liittyen kollegiaalisen tuen saamiseksi tai ihan muista jutuista. Nämä juttuhetket työkavereiden kanssa saattavat tukea jaksamista yllättävänkin paljon. 

Muistathan myös rajata työaikaa siten, että sinulle jää riittävästi vapaa-aikaa palautumiseen!


Kommentit