ViLLE: pelillisyyttä ja selkeää dataa oppimisesta + 5 vinkkiä ViLLEn käyttöön opetuksessa

Onko ViLLE-oppimisympäristö sinulle tuttu? Tästä postauksesta löydät hieman perustietoa tästä oppimisympäristöstä, joka tarjoaa sopivasti haastetta ja opetussuunnitelman sisältöjä oppilaille pelillisessä muodossa ja samalla tarjoten selkeää dataa oppilaan edistymisestä sekä oppijalle että opettajalle, sekä kokemuksiamme ViLLEn käytöstä osana opetusta.


Mikä ihmeen ViLLE?

ViLLE on Turun yliopiston tulevaisuuden teknologioiden laitoksella kehitetty oppimisympäristö. Oppimisympäristöstä löytyy tehtäviä hyvin laajasti aina alkuopetuksesta yläkouluun. Oppimisympäristössä voi hyödyntää muiden opettajien tekemiä valmiita tehtäväpaketteja tai luoda itse omia kokonaisuuksia. Tehtäviä ei tarvitse pääsääntöisesti arvioida erikseen, vaan ne arvioivat itse itsensä. Opettaja näkee käyttäjien hallinnasta kunkin oppilaan tehtäviin käyttämän ajan, aktiivisuuden ja tehtävistä suoriutumisen hyvin yksityiskohtaisesti. ViLLE tarjoaa myös tietoa oppijan mahdollisesta tarpeesta ylös- tai alaspäin eriyttäviin tehtäviin sekä muun muassa matematiikan solmukohdista. 

Sovelluksessa oppilaat keräävät pelillisten tehtävien avulla pisteitä. Tehtäviä tekemällä suoritetuista pisteistä saa pokaaleja joko pelin automaattisten pisterajojen tai opettajan yksilöllisesti räätälöimien pisterajojen mukaan. 

ViLLE toimii sekä tietokoneella että erilaisilla mobiililaitteilla. Tiettyjen tehtävätyyppien (kuuntelut, sanelut) tekemisessä kuulokkeet ovat eduksi, mutta niitä ei välttämättä tarvita. ViLLE-tunnusten luomisen yhteydessä opettaja saa kullekin oppilaalle jaettavan lappusen, jolta löytyy oppilaan kirjautumistiedot ja henkilökohtainen QR-koodi, jonka avulla oppilas pääsee kirjautumaan vaivatta oppimisympäristöön, sillä koodin avulla käyttäjätunnus näkyy kentässä jo valmiiksi. Oppilaan kirjoitettavaksi jää vain salasana. Tämä helpottaa varsinkin pienten oppilaiden kirjautumista ja tekee sovellukseen siirtymisen sujuvaksi.

ViLLE koulun arjessa

Olemme tähän mennessä käyttäneet ViLLEä alakoulun luokilla 4 - 6 ja 1. Olemme käyttäneet sitä pääsääntöisesti matematiikan ja äidinkielen opetuksessa, mutta pienillä myös englannin kielessä. Sovellus ei ole ollut meillä jatkuvassa käytössä, vaan olemme hyödyntäneet sitä jaksoittain. Isojen oppilaiden kanssa ViLLE on välillä ollut osana matikkapolkuja. Tällöin osa jakson sisällöistä on opiskeltu sähköisesti, osa muita menetelmiä hyödyntäen. 

Sovellus on ollut kullan arvoinen etäopetuksen tai pidempien poissaolojen aikaan. Opettaja voi avata oppilaalle haluamansa tehtävät ViLLEssä ja seurata sähköisesti edistymistä. Itsestään tarkistuvat tehtävät ja niistä saatava selkeä data ovat antaneet opettajalle turvallisuuden tunnetta ja selkeää tietoa siitä, miten opinnot sujuvat kotona opiskellessa. Luokassa ViLLEn avulla opettajalle jää enemmän aikaa oppilaiden ohjaamiseen ja tukea tarvitsevien auttamiseen, kun aikaa ei mene tehtävien tarkistamiseen kuten perinteisessä opetuksessa. 

Viisi vinkkiä ViLLEn lisäämiseen opetukseen

  1. Kiinteä ViLLE-tunti: esimerkiksi matematiikan jaksossa voi pitää ViLLE-tunnin vaikka viikon jokaisena maanantaina koulussa. Tunnilla olisi mahdollista antaa myös läksyt ViLLEstä. Hyvä läksy voisi olla vaikkapa tehtävien tekeminen pronssipokaalille asti seuraavaan ViLLE-tuntiin mennessä.
  2. ViLLE lisätehtävinä: nopeille tekijöille saa tarjottua mielekkäitä lisätehtäviä ViLLE-tehtävien avulla
  3. ViLLE osana oppimispolkua: matikkapolku, kielioppipolku tai englannin kielen kappalekohtainen polku suunnitteilla? Osan jakson sisällöistä voisi tehdä ViLLessä.
  4. ViLLE osana pistetyöskentelyä tai tunnin rauhoittajana: haluaisitko jakaa oppilaasi pienempin ryhmiin, jotta voisit käydä rauhassa läpi tiettyä asiaa aina ryhmä kerrallaan? Ehkä osa oppilaista voisikin tehdä ViLLE-tehtäviä sillä aikaa, kun opetat toista ryhmää samassa tilassa.
  5. ViLLe etänä: onko oppilaallasi tiedossa pidempi poissaolo? Joudutko ehkä itse opettamaan etänä koko luokkaa? Anna osa tehtävistä ViLLEn kautta, seuraa oppilaiden osaamista ja tarjoa tukea täsmällisesti sitä tarvitseville.

Kommentit