Tärkeitä taitoja kehittämässä - tunne- ja vuorovaikutustaidot sekä vahvuudet opetuksessa


Käytämme opetuksessamme harkitusti aikaa tunne- ja vuorovaikutustaitojen tietoiseen harjoitteluun. Tässä meillä on apuna ja tukena kolme mielestämme hyvää materiaalia, jotka ovat olleet käytössämme jo useamman vuoden ajan. Näiden avulla sanoitamme tunteita, löydämme jokaisen lapsen vahvuuksia ja harjoiteltavia taitoja ja opimme tärkeitä yhdessä olemisen ja työskentelyn taitoja.  

Kaikki näiden ohjelmien sanoittamat asiat ja taidot ovat hyvin tärkeitä lapsen kehitykselle ja kasvulle. Kuluvana lukuvuonna olemme laatineet suunnitelman, jonka avulla olemme joka viikko käyneet läpi yhtä näistä ohjelmista ekaluokkalaisten kanssa. Lisäksi neljäntenä osa-alueena on ollut Ville-oppimisympäristön ja tvt-taitojen harjoittelu. Olemme käyttäneet yhden äidinkielen ja kirjallisuuden oppitunnin tämän kokonaisuuden mahdollistamiseen, ja olemmekin harjoitelleet monipuolisesti mm. vuorovaikutustaitoja, yhdessä toimimista ja dramatisointia. Näiden ohjelmien avulla voi saada hyviä toiminnallisia ideoita osaksi omaa opetusta.


1. viikko - KiVa Koulu -tunnit (2h)

KiVa Koulu -ohjelman tavoitteena on kiusaamisen ehkäiseminen ja tehokas puuttuminen kiusaamistilanteisiin ja jatkuva seuranta. Ohjelman mukaisesti olemme käyneet läpi kuukauden aihetta yhdellä alkuviikon uskonnon ja elämänkatsomustiedon tunnilla ja toisen tunnin olemme pitäneet äidinkielen tunnilla, jolloin tukena meillä myös S2-opettaja avaamassa käsitteitä. Materiaalissa on monipuolisesti ideoita ja vinkkejä kuukauden teeman käsittelyyn, ja siihen liittyy myös peli.  KiVa-koulusta voit lukea lisää täältä.


2. viikko - Huomaa hyvä!

Huomaa hyvä! -materiaalin olemme hankkineet itse, ja nyt ekaluokkalaisten kanssa olemme joka kuukausi tutustuneet yhteen vahvuuteen. Haluamme tuoda näkyväksi kaikkien lasten vahvuuksia, ja sanoittaa niitä taitoja, joita tarvitaan esimerkiksi uuden asian harjoittelussa. Itsesäätely, rohkeus ja rehellisyys ovat esimerkkejä näistä vahvuuksista, joita olemme sanoittaneet ja käytämme jatkuvasti osana opetusta. 

Olemme lukeneet vahvuustarinan, ja keskustelleet aiheesta yhdessä. Paljon on mietitty sitä, onko tämä sellainen vahvuus, joka oppilaalla jo on vai onko se sellainen, joka vaatii harjoittelua. Vahvuusteemaa on jatkettu piirtämällä, leikillä tai askartelulla. Vahvuudet ovat esillä myös luokassa ja tehtävien tekemisessä sanoitamme, mitä nimetyistä taidoista tehtävässä tarvitaan.


3. viikko - Hyvää mieltä yhdessä

Suomen mielenterveysseuran sivuilla on kattavasti saatavissa materiaalia opetuksen tueksi, mutta meillä on käytössä Hyvää mieltä yhdessä -opettajan materiaali. Tämän avulla käymme läpi kuukausittain erilaisia oppilaan hyvinvointia vahvistavia taitoja, ja opimme nimeämään esimerkiksi tunteita. Materiaali sisältää paljon toiminnallisia tehtävävinkkejä: pelejä, leikkejä, askarteluja ja draamaesityksiä. Kannattaa käydä kurkkaamassa sivustolla, siellä on paljon vinkkejä ja materiaalia muutenkin mielenterveystaitojen opettamiseen!


4. viikko - tvt-taidot

Neljännen viikon tunnin varasimme suunnitelmassamme tvt-taidoille, jolloin varmasti saamme varattua aikaa kaikille taitojen harjoitteluun. Toki käytämme laitteita muutenkin, mutta tämä tunti on ollut kyllä tarpeellinen tuki tvt-taitojen harjoittelussa ja vahvistamisessa. Aluksi harjoittelimma iPadin ja kannettavan tietokoneen peruskäyttöä, omien tunnusten käyttöä ja esimerkiksi olemme harjoitelleet Ville-oppimisympäristön käyttämistä. 

Kommentit