Varhennettua kieltenopetusta - 5 helposti toteutettavaa ideaa

Vuodesta 2020 alkaen ensimmäisen vieraan kielen opiskelu alkaa ensimmäisellä luokalla. Lisäksi oppilaille voidaan tarjota kielisuihkutusta eri kielissä monien eri oppiaineiden opetuksessa. Ekaluokissamme on siis opiskeltu englantia jo koko tämä vuosi yhden vuosiviikkotunnin verran. Lisäksi pidämme molemmat kielirikasteista opetusta yhden tunnin viikossa. Tämän tunnin aikana Maiju opettaa jonkin oppiaineen sisältöä englanniksi ja Heta ruotsiksi. Tästä postauksesta löydät vinkkejä kieltenopetuksen aloittamiseen alkuopetuksessa. Postauksen lopussa on viisi konkreettista tehtäväideaa, voit hyödyntää opetuksessasi.


Aloita pienesti

Kuten monessa muussakin, saattaa kielissäkin kannattaa aloittaa ensin lyhyillä tuokioilla kokonaisten oppituntien sijaan. Painopiste on koko ajan oppilaan aktiivisessa roolissa ja oppilaita pyritäänkin rohkaisemaan vieraan kielen kuuntelemista ja puhumista jo alusta lähtien. Suppea kielitaito ei ole este yrittämiselle! Vieraan kielen kirjoittamista ja lukemista ei ensimmäisellä vuosiluokalla tarvitse vielä harjoitella oikeastaan lainkaan. Helppo ja luonnollinen tapa aloittaa kieleen tutustuminen on suorittaa jokin päivittäinen toiminto, kuten kalenterin lukeminen, tervehtiminen tai kotiinlähtö vieraalla kielellä.

Toiminnallinen kieltenopetus alkuopetus kielet

Eheytä

Sisällytä uuden sanaston opetteleminen jonkin muun kokonaisuuden opiskeluun. Esimerkiksi puun osia tai vuodenaikoja voi harjoitella samaan aikaan suomeksi ja vieraalla kielellä. Erilaiset leikit, laulut ja muut toiminnalliset tehtävät toimivat hyvin ja käsitteitä on luonteva opetella ja jäsentää samaan tahtiin useammalla kielellä. Askartelua on yllättävän helppo ohjata myös vieraalla kielellä, koska tekeminen on konkreettista ja oppilaille voi koko ajan näyttää mitä pitää tehdä. 

Laula, leiki, liiku

Lasten luontaista tarvetta leikkiä ja liikkua kannattaa hyödyntää myös alkuopetuksen kieltenopetuksessa. Toiminnallisuus opetuksessa vie myös huomiota pois oppimisen vaikeudesta. Monet perinteiset leikit ja pelit on helppo soveltaa toimimaan myös vieraalla kielellä. 

Toiminnallinen kieltenopetus alkuopetus kielet

Viisi ideaa vieraan kielen opetukseen alkuopetuksessa

  • Hedelmäsalaatti (perinteiset säännöt täältä) toimii uuden sanaston harjoittelemisessa ja onnistuu sekä luokassa, liikuntasalissa että ulkona
  • Haastattelutehtävät: oppilaat kysyvät vieraalla kielellä toisiltaan jonkin helpon kysymyksen (esimerkiksi "Mikä on lempiruokasi) ja vastaavat toistensa kysymyksiin. Oppilaat merkitsevät vastaukset kuvilla otsikoituun pylväsdiagrammiin.
  • Askartelutyö, joka kootaan isommalle paperille opettajan monistamista osista (esimerkiksi näkyvät kehonosat, vaatteet, kahvilan hyllyt, maatilan pihamaa ja aitaukset). Oppilaat pyytävät opettajalta haluamana elementin vieraalla kielellä ja kiittävät opettajaa elementin saatuaan.
  • Kim-peli (säännöt löydät täältä): joko opettajajohtoisena tai pareittain
  • Vieraskielisen ohjeen mukaan kuvan piirtäminen tai värittäminen tai esineiden etsiminen

  • Toiminnallinen kieltenopetus alkuopetus kielet

Kommentit