Kuvataiteen digiportfolio dokumentoinnin ja arvioinnin välineenä
Tuntuuko siltä, että valmiit kuvistyöt eivät mitenkään päädy oppilaiden kansioihin ja että ne katoavat ennen kuin ehdit arvioida niitä? Haluaisitko tuoda kuvataiteen tavoitteita ja oppimista näkyvämmiksi oppilaille ja antaa heille mahdollisuuden myös työnsä itsearviointiin? Jos vastasit kyllä, lue eteenpäin, sillä tässä postauksessa esittelen meillä nyt toista vuotta käytössä olevan kuvataiteen sähköisen portfolion!
Kuvataiteen portfoliossa oppilas kerää omaan PowerPoint-esitykseensä kaikki lukuvuoden aikana tekmänsä työt sitä mukaa, kun ne valmistuvat. Portfolioon liitetään omalle dialleen kuva työstä sekä tiedot tehtävän tavoitteista, käytetyistä materiaaleista ja tekniikoista. Lisäksi oppilas kirjaa diaan työn itsearvioinnin. Oppilaan tukena portfolion täyttämisessä on opettajan tekemä ja oppilaille jakama taulukko, johon on merkitty kunkin työn osalta edellä mainitut tiedot.
Meidän luokissamme on käytössä Microsoft Teams ja siellä luokan oma tiimi, johon oppilaat jakavat portfolionsa. Myös opettajan tekemä tukimateriaali portfolioon liittyen on oppilaan käytettävissä Teamsissa.
Portfolion avulla opettaja pysyy näppärästi mukana siinä, mitä töitä oppilaat ovat palauttaneet arvioitavaksi. Opettaja voi antaa oppilaalle palautetta joko suoraan portfolioon tai vaikkapa paperisena jaettavan oppilaskohtaisen koontilomakkeen muodossa. Vaikka portfolio ei tietenkään korvaa välitöntä opettajan ja oppilaan välistä vuorovaikutusta opetuksen eri vaiheissa, voi se olla oiva väline opettajalle helpottamaan arviointityötä ja oppilaalle hahmottamaan oman opiskelunsa tavoitteita ja edistystä.
Kommentit
Lähetä kommentti