Monilukutaito ja tuottaminen - tehdään kirjatraileri



Yhdessä kirjoihin tutustuminen lukupiireissä on yksi suosikkitapani luokassa lukemiseen ja kirjatraileri on helppo ottaa osaksi lukupiirityöskentelyn dokumentointia. Monilukutaito ja tuottaminen yhdistyvät upeaksi kokonaisuudeksi, kun tehdään luetusta kirjasta kirjatraileri, johon kootaan lukemisen aikana tehdyt tehtävät: kuvat, videot, äänitiedostot ja ajatuskartat.

Kirjatrailerin voi tehdä monella eri tavalla, mutta usein tekemisessä yhdistyy monimediaisuus. Kirjatrailerin avulla kerrotaan lyhyesti kirjan tapahtumista, tapahtumapaikasta ja päähenkilöstä kuvien, videoiden, kertojaäänen ja musiikin avulla.

Tarkoituksena on myös kertoa omasta lukukokemuksesta ja saada muut kiinnostumaan kyseisestä teoksesta. Lisäksi kirjatrailerissa huomioidaan tekijänoikeudet kuvien käyttämiseen liittyen. Kopiraittilan sivuilla on koottu kirjatraileripajaa varten ohjeet oppilaan kanssa työskentelyyn, pääset lukemaan niistä tarkemmin täältä

Kirjatrailerin voi tehdä usealla eri tavalla. PowerPoint ja Slides -sovellukset toimisivat mainiosti, mutta tällä kertaa valitsimme iMovie-sovelluksen iPadilla ja käytämme valmista Kirja-arvostelu -toimintoa.

Ennen trailerin tekemistä 

- ottakaa kuvia kirjasta ja siihen liittyvistä asioista esimerkiksi esineitä

- oppilaat voivat piirtää kirjan tapahtumia

- tapahtuma-paikoista ja henkilöistä voi tehdä ajatuskarttoja

- kirjaan liittyviä videopätkiä voi ottaa valmiiksi

- traileria varten voi valita taustamusiikkia

- kirjasta voi nauhoittaa ääniraidalle oman arvioinsa


Kirja-arvostelu toiminnossa kuvat, videot ja ääniraidat viedään iMovie-sovellukseen, joka tekee niistä automaattisesti trailerin. Kirjatrailerin tekeminen onnistuu kuitenkin myös esimerkiksi Windowsin videoeditorilla.

Kommentit