Sanastoharjoittelua innostavasti -viisi nopeaa ideaa


Sanastoharjoitukset ovat osa meidän kielten tuntejamme, mutta arjessa kaipaa nopeita ja helppoja ideoita, jotka toimivat eri ikäisillä oppijoilla. Englannin tunnilla keskitymme High Five-kirjan kuvasanaston harjoitteluun erityisesti kolmosten kanssa, ja pienillä ideoilla heidät on helppo saada harjoittelemaan sanastoa ja käyttämään vierasta kieltä ihan huomaamattaan. Tässä siis viisi harjoitusta, jotka on nopeasti otettavissa käyttöön vaikka samalla korttisetillä, jonka harjoiteltavasta sanastosta on tulostanut.

1. Muistipeli

Käyttämässämme kirjasarjassa on tulostettavissa jokaiseen kappaleeseen kuvasanaston sanat kätevillä korteilla. Olen monen kappaleen kortteja tulostanut kahdet, jolloin voidaan pelata työpisteillä helposti muistipeliä.

toiminnallinen kieltenopetus

2. Keskusteluharjoitus korttien avulla

Samat kuvakortit käyvät myös moniin keskusteluharjoituksiin, ja näihin pieniin tehtäviin poimin usein lisää sisältöä kappaleesta yhdistäen eri tehtäviä toisiinsa. Tässä tehtävässä harjoiteltiin ruokasanojen lisäksi myös kysymään, pitääkö luokkakaveri tästä ruoasta vai ei. Tällä kertaa väripaperi kuvan takana määräsi, vastasiko oppilas kyllä vai ei. Lyhyen keskustelun jälkeen kortteja vaihdettiin, ja etsittiin uusi keskustelupari. Tämän harjoituksen ohjeet löytyvät myös meidän Instagram-tililtä täältä.


3. Juoksusanelu

Tämä on tehtävämuoto, joka toimii niin sanastoharjoittelussa kuin erilaisissa saneluissa pidemmissä kirjoitusharjoituksissa. Harjoitus on helppo toteuttaa luokan lisäksi aulassa tai vaikka ulkonakin. Omat kolmoset pitävät tästä pariharjoituksesta kovasti, ja juoksevat innokkaasti lukemaan uudet sanat tai virkkeen. Virkkeen luettuaan he palaavat parinsa luokse, kertovat kirjoitettavan asian ja molemmat kirjoittavat sen vihkoonsa.

toiminnallinen sanastoharjoitus

4. QR-koodit

Qr-koodit toimivat monella takaa kieltenopetuksessa. Oppilas käy lukemassa koodin, ja voi esimerkiksi suomentaa sieltä tulevan sanan tai virkkeen, tai opettaja voi tehdä valmiiksi tehtävämonisteen, josta pitää löytää koodista paljastuvaa vieraskielistä sanaa vastaava sana. QR-koodien avulla on helppo yhdistää digitaitojen harjoittelu eri-ikäisten kieltenoppijoiden tunteihin. Täältä voit lukea, miten kutoset aloittivat koodien avulla ruotsin opiskelua. 

5. Blue Bot -robotit

Kuvasanastokortit toimivat myös Blue Bot-robottien matoilla, ja tulostetut kortit voi suoraan pujottaa maton taskuihin. Tässä tehtävässä harjoiteltiin ruokasanaston lisäksi ruoan tilaamista. Toinen parista oli asiakas, toinen tarjoilija. Asiakas tilasi alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan, ja tarjoilija toisti tilauksen englanniksi. Sitten robotti ohjelmoitiin kulkemaan tilattujen ruokien kuvien kautta, vähän kuin noutamaan annokset. Tämä oli oppilaiden mielestä todella hauska tehtävä!

Näillä viidellä idealla saa hyvin jo vaihtelua sanastoharjoitteluun. Jos kaipaat lisää ideoita digipainotteiseen kieltenopetukseen, kannattaa kurkata, mitä muuta meidän blogista löytyy kieltenopetus -tunnisteen alta!

Kommentit