Tarinasta sarjakuva esitysohjelman avulla



4 helppoa vaihetta: esitä tarinan juoni monimediaisen sarjakuvan avulla 

Tarinan juonen kertaaminen sarjakuvan avulla taitaa olla yksi kirjallisuustehtävien klassikoista, mutta oletko tullut ajatelleeksi, että tehtävä on helppo tehdä myös digitaalisesti esitysohjelmaa hyödyntäen? Sarjakuvan voi piirtää ja kirjoittaa tai äänittää helposti ja tehtävä soveltuu jo alkuopetuksen oppilaille. Tehtävää voi käyttää hyvin myös vieraan kielen opetuksessa. 

Tehtävä soveltuu myös vaikkapa lukupäiväkirjan tehtäväksi. Oppilaalla voisi olla tehtävänä lukea kirjaa kotona tai tunnilla ja lukutuokion päätteeksi tai läksyä seuraavana päivänä koulussa tehdä lukemansa kappaleen perusteella uusi ruutu sarjakuvaan.

Tehtävän kulku

1. Tiedoston luominen ja nimeäminen opettajan ohjeen mukaan.

Oppilaat voivat luoda tiedoston itse luokalle sopivaan ympäristöön, esimerkiksi OneDriveen tai Teams:n tiedostoihin. Vaihtoehtoisesti opettaja voi jakaa valmiin tiedoston pohjan sopivalla tavalla, jolloin oppilaat muokkaavat omia kopioitaan. 

2. Tiedostoon luodaan diat. 

Asettelu on jokaisella dialla sama: kaksi sisältökohdetta. Kaikki diat voi luoda tehtävän alussa yhteisesti opettajan johdolla tai siten, että opettajan kanssa luodaan ensimmäinen dia, jonka jälkeen oppilaat luovat itse loput tarvitsemansa diat. 

Vinkki: Etenkin tarinankerrontaa vasta opetteleville oppilaille voi antaa ohjeeksi luoda kolme diaa: alku, tapahtuma ja loppu. 

3. Oppilaat lisäävät jokaisen dian vasemmanpuoleiseen ruutuun kuvan 

Kuvan voi lisätä esitysohjelman kuvapankista tai muulla opettajan valitsemalla tavalla.

4. Oppilaat kirjoittavat tai äänittävät jokaisen dian oikeanpuoleiseen ruutuun pienen pätkän tarinan juonesta.

Äänittämiseen käytetään PowerPointin sisäistä äänitystoimintoa, jolloin vältytään sovellusten välillä hyppimiseltä ja tiedostojen siirtelyltä. 

Kommentit